Zašto Pet kurir?


ZAŠTO PET KURIR?


Odgovor nije jednostavan samo na prvi pogled? Umorni ste, hladno vam je,vruće vam je, gužva u saobraćaju,tek ste stigli sa posla a ono..., vaš ljubimac je ostao bez hrane, lekova..., imate problem da pronađete ono što vaš ljubimac obožava, omiljena radnja je na drugom kraju grada, kupili bi i veće pakovanje nego što možete poneti, gužva je dok dođete na red...,spisak razloga je prevelik. Zato je vaš specijalizovani dobavljač, PET KURIR, tu za vas odmah i sad, da vam bude na usluzi, nabavi i dostavi sve što vam je neophodno, u saradnji sa vašim omiljenim pet šopom/veterinarskom apotekom ili prepustite nama da pronađemo najpovoljnije radnje u gradu za vas i vašeg ljubimca.
Saradnja je vrlo jednostavna: pozovite nas, pošaljite SMS ili mail i raspitajte se za proizvode i cene. U slučaju da se odlučite za nas, mi vam dostavimo proizvod platite nam prilikom preuzimanja na obostrano zadovoljstvo u Beogradu a za ostatak Srbije proizvode šaljemo Post Expresom. U saradnji sa našim partnerima iz maloprodajnih objekata naši kupci uvek imaju akcijski popust. Uverite se i sami.

понедељак, 17. фебруар 2014.

Piroplazmoza (babezioza) pasa

     
Infestacija krpeljima
     Prvi znakovi sunca u nama i našim kućnim ljubimcima  izazivaju radost, dobro raspoloženje, šire pozitivnu energiju. Dosta nam je zime, koja ostaje iza nas, a u susret nam ide proleće, sigurno najlepše godišnje doba. Pored mnoštva lepih i prijatnih stvari koje sa sobom nosi toplije vreme, treba se prisetiti i nekih izazova koje proleće kao godišnje doba donosi, a tiče se kako nas tako i naših  ljubimaca. 
     U ovom slučaju jedan od najvećih izazova je upravo piroplazmoza odnosno babezioza ili narodski rečeno krpeljska groznica, krpeljska žutica. Narodni, laički nazivi, kako i sami kažu doveli su do pogrešnog mišljenja da babeziozu izazivaju
krpelji. Naravno, da su krpelji bitna karika u ovom procesu ali kao prenosioci uzročnika tj. posrednici.
      Piroplazmozu pasa izaziva intracelularna protozoa iz roda Babesia odnosno Babesia canis. To je krvni parazit koji napada crvena krvna zrnca, eritrocite, zbog čijeg raspadanja dolazi do pojave, pored ostalih simptoma i, karakteristične tamne mokraće što je vrlo simptomatičan znak bolesti. 
Bolest najčešće protiče u akutnoj fazi sa izraženom povišenom temperaturom, malaksalošću, teškim kretanjem psa, gubitka apetita, a usled raspadanja eritrocita dolazi do anemije, posledično žutice i već pomenute tamne boje mokraće, odnosno hemoglobinurije. 
Akutna faza može da se završi uginućem kroz 2-3 dana ili da pređe u ređu hroničnu fazu. Da li će nastupiti akutna ili hronična faza i da li će se bolest uopšte manifestovati kod jedinke zavisi i od opšteg stanja ljubimca. Postoje slučajevi gde su psi bili inficirani nekoliko meseci bez znakova bolesti koja se aktivirala prilikom pada imuniteta najčešće kao posledica stresa ili nekih drugih uzroka.
U slučaju da primetite bilo koji od pomenutih simptoma ili  ste na psu pronašli jednog ili više krpelja za koje niste sigurni od kad su na njemu, obavezno posetite svog veterinara. Nikad nemojte lečiti svog ljubimca samoinicijativno.
   
Veličina krpelja u potrazi za hranom
Kao što smo i rekli bolest se prenosi putem krpelja najčešće iz roda Ixodes i period inkubacije može biti od 3-7 dana, pa i duže. Krpelji se mogu zaraziti od zaražene životinje koja posle preležane bolesti stiče i imunitet protiv piroplazmoze, ali je samim tim i parazitonoša, odnosno izvor za zarazu novih krpelja. Imunitet može da traje od nekoliko nedelja do 6 meseci, pa i duže.  Takođe, krpelji Babesiu prenose i na svoje potomstvo što je još jedan od načina zaraze krpelja.
Treba naglasiti da nisu svi krpelji zaraženi, a u slučaju da se zaražen krpelj zakači na psa potrebno je više od 18h da bi uzročnika piroplazmoze ispustio u krv psa. Misljenja o dužini potrebnoj da  Babesia preko pljuvačke krpelja inficira psa su različita i oprečna i kreću se od 18h pa do 72h. U svakom slučaju jedna od dobrih metoda u borbi protiv ove bolesti je obavezno četkanje psa posle šetnje.
    Ovde imamo za cilj da podignemo svest vlasnicima o potencijalnim opasnostima koje proizilaze iz vremena u kome živimo. Krpelji bilo zaraženi ili ne nalaze se svuda oko nas. Zbog promenjivih godišnjih doba, velikih temperaturnih oscilacija, velikog broja životinja u gradskim sredinama, neadekvatnog tretiranja zapuštenih zelenih površina i nesavesnih vlasnika kućnih ljubimaca koji ne vode računa o zaštiti istih, broj zaraženih krpelja i životinja je sve veći. 
 Sve navedeno nam daje do znanja da je potencijalni izvor zaraze svuda oko nas, ali i da moramo naučiti živeti sa tim, pa tako i prilagoditi svoje ponašanje rizicima oko nas.  Nije teško  izvesti zaključak  da psa treba pregledati i iščetkati posle svake šetnje  i da prevencija uz pomoć hemijskih ili biljnih repelenata mnogo više može da nam pomogne nego što će finansijski da nas košta. 
Za preporuku u ovim slučajevima su spot-on preparati, kao i ogrlice i njihovo redovno obnavljanje. Spot-on preparati ne deluju više od mesec dana repelentno (odbijajuće) na krpelje dok ogrlice deluju od 2-8 meseci zavisno od aktivne materije i kvaliteta. 
Kombinacija pregleda i četkanja psa posle šetnje i nanošenje nekog od repelenata je možda najbolji način u borbi za zdravlje vašeg ljubimca. U tom slučaju će nam prolećno sunce svima prijati na način kako i dolikuje.